Monday, July 16, 2012

Ideaalne jaaniaeg

Päris mitu aastat on möödunud sellesti, kui saime jaaniajal süüa ehtsat sokušašlõkki. Mmm. Oi kui mitu aastat oleme saanud seda tagantjärgi heldinult meenutada. Umbes sama kaua oleme ka Mattisele pinda käinud, et üks õige jaanipäev ei saa enam kunagi mööduda sokušašlõkita. Seekord otsustasin seda talle äärmiselt järjekindlalt mai algusest peale pidevalt meelde tuletada. Lõppude lõpuks vajas ju ka Marten nii väga sokušašlõkimaitselist piima.
Kui midagi ikka väga tahta, siis selle ka saab. Mis siis, et vaene Mattis oli jaaninädala alguses juba üsna meeleheitel. Kõik ümbruskonna sokud olid justkui kokku leppinud metsast mitte väljuda, samal ajal kui kitsed, keda tema teatavasti ei jahi, patseerisid rahumeeli mööda karjamaid. 
Mattis ei jätnud siiski jonni, sest ühel tunduvalt jonnakamal oleks siis olnud põhjust terve jaaniaeg ja järgnev aastagi takkapihta seda talle nina alla hõõruda. Ja nii me saatsime juba üsna meeleheitel issi patsutuste saatel järjekordselt ideaalse šašlõki otsingutele. Ise lootsime kõigest hingest, et seekord otsustab vähemalt üks sokk metsast väljuda. Ja nii läkski. Kui pauk oli käinud, panime  poisiga kohe lasu suunas ajama ja leidsime peagi eest üliõnneliku issi ja vägagi kobeda soku.

Edasi järgnes päeva jagu lihatükeldamist ja ideaalse marinaadi otsinguid ning lõputuna näiv tundide lugemine, kui lõpuks ometi grillimiseni jõudsime. Kui muidu jätab grill mind üsna külmaks, siis vat sokulihašašlõkk mahub söögi alla ja söögi peale, hommikuks, lõunaks ja õhtuks. Kusjuures isegi leiba pole sinna juurde vaja.
Jaaniaeg ise oli seekord pisut vesine, kuid see ei takistanud meid sugugi. Esiti sai käidud Kihnupoistega Metsküla jaanil.
 Meie väsimatu jaaniline. Öösel kell 2 veel täielikus peomeeleolus.
Seejärel pigem detsembrilõket meenutaval Karja jaanitulel, kust lahkusime puude langemise saatel poisiga üsna kiiresti. Minu jaanilõke jätkus pea hommikuni saunaahjus. Jaanitralli lõpetas kodune jaanituli tellitult ilusa ilmaga, traditsiooniliste lõkkehüpetega ning muidugi ideaalse šašlõkiga.


No comments:

Post a Comment