Friday, July 11, 2014

Tited teadusesse!

Meil on tõeline välitööde hooaeg. See ei tähenda sugugi seda, et veedame päevi vaid õues palli mängides, marju suhu toppides, muru niites ja muid toredaid välitegevusi tehes. Seda kõik teeme niikuinii. Peale selle teeme asjalikult taimeruute, hindame katvusi, kogume mullaproove.

Pai ulatuses on kärbesõis, aga pilk otsib ikka Primula veris-eid ja Trifolium montanum-eid. Imelik, kui sul on vaja leida peaaegu et kõige tavalisemaid loopealseliike, siis pead sa ilmtingimata kohtama ainult nö haruldusi. Arvestades meie kohtumiste arvu kärbesõitega, paistavad need antud loopealsetel märksa tavalisemad kui nurmenukud.

 Teised välitööd - taimeruutmeeter, mis tundus reaaluses üüratu
Katsu sa kõik ära määrata
 Nii, kas on keelekest?
Ikkagi Poa angustifolia
Järgmisel alal spetsialiseerus kahene mullaproovide kogumisele
Käkitegu

Noormehe sügavast huvist taimede vastu sündis meil väike projektiidee. Niisiis ei passi me siin niisama, vaid õpime igal päeval selgeks vähemalt ühe taime. Ja mitte ninnunännu pluti-pluti rahvapäraste nimedega, vaid ikkagi ladina keeles. Meie esimeseks liigiks oli minu suur lemmik Briza media (keskmine värihein), teiseks rannast leitud Sedum acre (harilik kukehari). Põdrakanepi meeldejätmiseks lõime väikse laulu, sest see osutus üsna pikaks esimese hooga: Epi-epi-epi-lobium angu-angu angu-stifoooolium :) Lauluga järgnes ka Campanula rotundifolia (Campa-campa-campa nuuu-laa rotu-rotu-rotundi-foolia (seda liiki on õnneks ka kogu Muumiraamat täis). Mere äärest korjame muudkui nõmmliivateed ehk Thymus serphylliat, kärusse võtame mudimiseks suurtakjast ehk Arctium lappa-t, nuusutame kohevat Filipendula ulmaria-t (angervaks) jne.  Kui nii edasi läheb, siis pole vähemalt meil välitööde tegijate leidmise osas varsti mingit probleemi.

No comments:

Post a Comment