Sunday, December 30, 2012

Müsteerium

Tõenäoliselt on maailmas kõik tasakaalus. Vanuse suurenemisega tekkivat nukrust leevendatakse ohtrate kallistuste, õite ja armsate kingitustega.

 
Mõni kingitus sobib su koju juba esimesest päevast nagu valatult. Kausike oleks justkui komplektis tapeedi, lampide ja kruusiga :)

Elektri kadumine Viidul tõi endaga kaasa aga kummalise ümbriku. Õigemini, ümbrik oli üsna harilik, kui välja jätta selle adressaadi pisut kriminullilik kirjastiil, ebatavaline oli ümbriku sisu.

Esimene reaktsioon oli:      ?
seejärel kohe :)
Ja siis natuke hämmastust.
See, et mul tuleb millelegi jälile jõuda, oli ilmselge. Ja oi kui põnev :)
Kuna EE, on minu jaoks alati tähendanud entsüklopeediaid, siis kahmasingi esimese hooga telekaaluse kapi raamatutest tühjaks. Entsüklopeediate avamine pole meil hetkel just kõige igapäevasem tegevus ja seepärast on need peidetud ikka taga tagumist. Sellise entusiasmiga pole ma 10. EEd  vist kunagi veel lapanud kui seekord, igal juhul oli vaja hirmkole ruttu näha, kas leheküljel 147 võiks olla mingi niidiots. Pisut segadust tekitas muidugi see 8, mis võis tähendada nii 8. sõna sel leheküljel,  8. lõiku ehk 8. tumedat sõna. Kuna 8. sõna sellel lehel oli midagi sidekriipsuga poolituvat või sidesõna, siis sai sõnavariant kohe välistatud. 8. märksõna - VAIM, tundus aga tõenäolisem. 
MP koos ajaraamistikuga viitas minu jaoks ainult ühele - maailmaparandaja blogile. Ette sai keritud 2007. aasta ja ülla-ülla just sel kuupäeval oligi sissekanne, ilusa roosa seaga pealegi. Jälle oli muidugi dilemma, kas 42. sõna lugeda pealkirjast või sissekande algusest, loogilisem tundus viimane variant. Ja sõnaks sai SEA. 
Kui MP oleks võinud vabalt olla ka Pireti vend Mati-Peeter, siis VU, tähendab minu jaoks ainult ühte inimest - Viviani. Selgus, et ka Vivian on blogi juba päris kaua kirjutanud, sest märgitud kuupäeval oli tõepoolest sissekanne olemas ja 26. sõnaks oli VALMIS.
LSiga oli asi juba analoogne ja 43. sõnaks 28.11 sissekandes -  ALGAB.
Väga loogiline tundus ka ÕS kui õigekeelsussõnaraamat. ÕS oli meil remondi käigus aga nii kindlalt ära pandud, et jäigi üles leidmata ja appi tuli võtta kõne sõbrale. Saigi helistatud tädi Evile, kellel sugulastest kõige tõnaölisemalt 1980. aasta ÕS riiulis. 
Tere Evi, kuidas elad?
Hästi jah? 
Meil siin ka kõik kena, aga vat selline kentsakas soov, et kangesti oleks vaja teada, kas Sul 1980. aasta ÕS on olemas. 
On jah. 
Oi, suurepärane. 
Kas võiksid selle korra leheküljelt 626 avada. 
Kas seal on 1. sõna SEIKLUS? 
Ongi.
Tundsin, justkui oleksin lahendanud universumi kõige olulisema probleemi.
SEA VAIM VALMIS, SEIKLUS ALGAB....
Aga mis see viimane rida ikkagi tähendab? Võrdusmärk viitas sellele, et real peitub vastus. Ehk siis eelnev lause pluss veel midagi. Aga ainuke, mis sealt välja võis lugeda, oli numbrid 17 ja 7 ehk siis 17. juuli?  Igaks juhuks panin rea ka googlisse. Tulemuseks youtube laul "Peagi saabun tagasi su juurde" Raimond Valgre esituses. Ehk siis mul tuli end valmis panna seikluseks, mis algab siis, kui keegi saabub minu juurde tagasi?
No see tundus siiski natuke kahtlane ja süüvisin edasi pilti. Tundus, et tegemist on mingi rannikuga, kus leidub tuletorn. Entusiastlikult sai googlesse tipitud "tuletorne Eestis" ja selgus, et selliseid punase triibuga tuletorne on kahjuks terve Eesti täis. Edasise juhtlõngana nägin pildil olevat kaarti. Googeldatud sai saari, Muhu? Ei. Saaremaa? Ei, Keri? Ei. Vormsi? Ei.
Äkki hoopis Leisi vald? No ei ole valla piirid ka. Mitte mingi valemiga. Selle koha peal sai entusiasm otsa, sest ilmselgelt oleks ka kase, kuuse ja kõrkjapuhma kolmiku otsimine liialt palju energiat nõudnud. Näppu sattus hoopiski Mari Kalkuni luuletus loe kümneni, mille olin mõni aeg tagasi paberilipikule kirjutanud.
"Kõik, mida vajad, tuleb su juurde    
          ühel või teisel varjatud kujul.             
                   Kui tunned ta ära,                              
                   saab ta su omaks.                              
Kõik mida tahad, tuleb su juurde,   
tunneb su ära ja saab sinu osaks."

Otsustasin jääda mõneks ajaks ootele. Enamasti on tõesti nii, et võid millegagi näha kurja vaeva, aga kui selleks pole aeg veel õige, ei juhtu ikka mitte midagi.



No comments:

Post a Comment